Saturday, August 28, 2010

Ülesanne nr. 3


IT ROLL ERIVAJADUSTEGA INIMESTELE

Milleks mulle seda arvutit vaja on, küsib minu 70 aastane äi ja leiab, et see on üks väga halb asi. Kuid minu jaoks on see möödapääsmatu töövahend. Sedasama võivad öelda vist enamus inimesi. Elu muutub järjest tehnikakesksemaks. Mõnes koolis ei saa lapsed enam sööklast toitugi kätte, kui neil puudub kiipkaart.
Erivajadustega inimeste jaoks sõltub aga nende elukvaliteet tehnoloogia kättesaadavusest. Kui inimene ei saa puude tõttu kodust palju väljas käia, siis ongi suureks abiks infotehnoloogia. Tänapäeval saab teha arvutite abil seda, mida mõned aastad tagasi ei osanud ettegi kujutada.

Võimalused elektroonika abil inimese liikumisvõimet taastada arenevad päev-päevalt ja missugused seadmed kümne või kahekümne aasta pärast abivajajate käsutuses on, ei tea praegu veel päris täpselt mitte keegi. Elektroonikaseadmed muutuvad järjest väiksemaks. Meenutagem kasvõi esimesi mobiiltelefone, mis olid mitmekilosed kaasaskantavad pambud ning praegustest 100- grammistest fotokaamera, internetiühenduse jm varustatud taskutelefonidest ei osanud viisteist aastat tagasi keegi isegi mitte und näha. (http://vedur.ee/puutepunkt/?op=body&id=11&cid=253&cgid=)

Olenevalt sellest, millise puudega on tegemist, on inimestel seoses arvutiga erinevad probleemid ning saavad endale vastavalt sobiva abisüsteemi. On olemas äärmiselt keerulisi arvutiprogramme, mida on võimalik silmade abil juhtida kui tegemist on liikumipuudega või siis muudetakse ekraanil olev tekst pimeda inimese jaoks kõneks. Ka vaimupuuetega inimestel esineb arvutikasutamisel probleeme, neile on vaja seda õpetada ning muuta asi lihtsaks ning mänguliseks. (http://www.kakupesa.net/kakk/PIIT/r2.html#Esimene)
Omast kogemusest võin öelda, et minu vaimupuudega täditütar käsitseb arvutit ja üldse elektroonikaseadmeid väga hästi.

Miks üldse vajab puudega inimene arvutit? Öeldakse, et töö tegi ahvist inimese. Ka puudega inimesel on vaja töötada. Üks asi on raha teenimise võimalus, teine asi, et ta tunneks ennast vajalikuna ja ühiskonna osana. Arvuti abil kodus töötamine ongi üks oluline osa puuetega inimeste tööturule kaasamiseks.
Puuetega noored ja lapsed vajavad arvuteid, et aktiivselt õppimiprotsessis kaasa lüüa. Tänapäeval saavad igasuguste puuetega noored minna õppima gümnaasiumidesse ja kõrgkoolidesse.

Rõõm on tõdeda, et seoses tehnoloogia arenguga suurenevad puuetega inimeste võimalused kaasa lüüa nii õppimise kui tööelus või lihtsalt kaasinimestega suhtlemises. Ma usun, et tehnoloogiaarengus on küll taevas piiriks ja iga päevaga leiutatakse uusi ja uusi programme ning abivahendeid


Kasutatud allikad:
Kikkas, K. Erinevatest puudeliikidest ja nende problemaatikast http://www.kakupesa.net (loetud 28.08.2010)
Lill, A. Elektroonika teeb ilma http://vedur.ee/puutepunkt (loetud 28.08.2010)

1 comment:

  1. Teie kokkuvõtet oli huvitav lugeda, aga siinkohal jäi lähemalt analüüsimata erivajaduste nõiaring ja kuidas sellest saab täna välja pääseda? Alustate küll näitest iseenda ja oma äia suhtumisest infotehnoloogiasse. Aga kas äia arvamust ei saaks muuta või mida te peaksite tegema, et tema suhtumine muutuks? Veel soovitan jälgida viitamist! Igat postitust saab ka hiljem uuendada. Vaadake, mis teil on viitamisel valesti!

    ReplyDelete