Saturday, September 11, 2010

Ülesanne nr. 6


Otsustasin analüüsida suhtlusportaali MySpace, kuna olin sellest varem ainult kuulnud ning see tundus huvitav. Olin sellest peamiselt kuulnud ainult Ameerika seriaalides ning kuna minu abikaasa on muusik, siis olen seda ka tema suust kuulnud. Seega otsustasin MySpace'iga isiklikult tutvust teha.

MySpace on sotsiaalne suhtlusvõrgustik, mille peakorter asub Beverly Hillsis, Californias, USA-s. Nagu enamuses sarnastes portaalides võivad inimesed luua endale omase ja ainulaadse profiili otsimaks vanu ja ka uusi sõpru ning siis nendega suhelda.
My Space loodi 2003 aastal firmas e-Universe ning esimesed kliendid olid firma enda töötajad. Töötajate vahel toimus võistlus, kes kõige rohkem kliente leiab. Enne Facebooki uue kujunduse võidukäiku, oli MySpace kõige populaarsem interneti suhtlusportaal USA-s. 9. augustil 2006 loodi Hollandis MySpace'i 100 miljones konto.
2008 aastal jõudis MySpace Euroopasse, kui loodi Suurbritannia versioon. (http://en.wikipedia.org/wiki/MySpace)

Mida MySpace võimaldab:

Blogid, multimeedia - inimene loob endale profiili, lisab sinna pilte ja videosid.
Kommentaarid - iga inimese tegemisi on võimalik sõprade poolt kommenteerida.
Kasutajal on võimalik oma profiili ise kujundada kasutades HTML versiooni, samuti saab ta lisada muusikat, videosid, bändid saavad oma laule lisada.
Muusika - MySpace on eriti hea võimalus muusikutele, kes saavad oma muusikat teistega jagada. Niimoodi jõuavad nende lood miljonite inimesteni. Nüüdseks on loodud uued võimalused kõikidele muusikutele oma tööde üleslaadimiseks.
Luua gruppe - iga inimene võib luua grupi ja liita sinna endale sobivaid inimesi, kellega siis jagatakse teateid ja ühist lehte.
MySpace TV, mis on sarnane Youtube'ile, kus jagatakse videosid.
MySpace News - antakse edasi uudiseid.
MySpace Karaoke - inimestel on võimalus oma arvuti ees karaoket laulda ja seda siis teistega jagada.
Myspace Karaoke võimaldab salvestada kuni kümme lugu ja viimane salvestis ilmub automaatselt ka kasutaja tevalisele Myspace`i profiilile, kirjutas Aftenposten.no.



«Myspace karaoke on hea viis ennast väljendada, jagada oma annet ja isikupära ning lihtsalt lõbusasti aega veeta,» ütles Myspace`i juht Tom Anderson.

Praegu saab endale sobiva valida 2000 kuni 3000 loo seast.(Eral, S, 2008 http://www.tarbija24.ee/290408/esileht/olulised_teemad/tarbija24/tehnika/327175.php)
Küsitlused - tahetakse teada inimeste arvamusi erinevate teemade kohta.
Foorumid (http://en.wikipedia.org/wiki/MySpace)

Kriitika
Erivajadustega inimestel on enamuses profiile raske lugeda, kuna inimestel on väheseid kogemusi HTML-i kasutamiseks. Sama käib ka reklaamide kohta, kuna igaüks võib praktiliselt teha, mis tahab - muuta värve ja kujundust. Ilmselt ei lähe ka edaspidi paremuse poole, kuna enamus kasutajaid ei ole eriti oskuslikud veebidisainerid. (http://en.wikipedia.org/wiki/MySpace)
Kontrollisin W3C validaatoriga aadressi www.myspace.com vastavust, kuid kahjuks antud aadress tõepoolest ei vastanud nõuetele. Validaator leidis 107 viga ja 75 hoiatust. Nii, et kriitika on täiesti õigustatud.

MySpace'is on probleeme ka turvalisusega, väga palju viirusi liigub selle kaudu.
Üheks väga suureks probleemiks on osutunud see, et MySpace'i kaudu reklaamitakse ka seda, kus toimuvad peod. Mõnikord peoperemees on sellest teadlik, teinekord aga mitte. On esinenud juhtumeid, kus suur hulk peole saabunud inimesed on teinud tohutut laastamistööd kellegi kinnisvaral. Suurbritannias näiteks said 17-aastase tütarlapse vanemad 48 000 dollarilise arve politseilt pärast seda, kui tüdruk kutsus inimesi "ühte keskmise suurusega eramut segi peksma". (http://en.wikipedia.org/wiki/MySpace)

Eestis on MySpace kõige populaarsem just muusikute seas. Nad jagavad oma muusikat ja suhtlevad sarnaste huvidega inimestega. Jättes negatiivse poole kõrvale, on tore, et muusikahuvilistel inimestel on võimalus ennast näidata ja oma muusikat tutvustada. Sellest ei olegi nii kaua aega möödas, kui ainuke võimalus ennast kuuldavaks teha oli raadio või televisioon. Interneti kaudu aga on sul võimalus jõuda tõepoolest miljonite inimesteni.

Kasutatud kirjandus:
Erala, S. Suhtlusportaal MySpace pakub võimalust karaoket laulda 2008 http://www.tarbija24.ee/290408/esileht/olulised_teemad/tarbija24/tehnika/327175.php (loetud 05.09.2010)
MySpace http://en.wikipedia.org/wiki/MySpace (loetud 05.09.2010)

1 comment:

  1. Tänan, olete teinud väga asjaliku ülevaate ja rõõmustab, et kasutasite standardile vastavuse kontrolli. Seega on MySpace loojatel veel arenguvõimalusi. Kui nende populaarsus Facebooki ees on langenud, siis on loota ehk võetakse selles vallas veel midagi ette ja tõmmatakse uus sihtgrupp, nimelt erivajadustega, inimesed enda juurde.

    ReplyDelete